Löpträna med Personlig Tränare

Löpskolning på Body Joy

Boka en PT som hjälper dig att springa rätt.
LÖPSKOLNING – MER ÄN TEKNIKTRÄNING

Att regelbundet träna löpskolning kommer att göra dig till en starke löpare. Med övningar som syftar till att förbättra koordination, teknik, styrka och stabilitet kommer många positiva effekter på köpet. Såsom minskad skaderisk, ökat löptempo och förmåga att bibehålla tempo och teknik när du blir trött.  Det är effekter som många löpare försöker uppnå med traditionell löpskolning. Två pass per vecka med inslag av löpskolning är väl investerad träningstid och optimal styrke- och stabilitetsträning för löpare. Fötter, underben, höfter och bål får specifik träning då de utsätts för belastning i just de biomekaniska vinklar som de behöver vara starka och uthålliga i. Löpskolning är alltså mer än teknikträning för löpare. Övningarna som ingår i ett bra löpskolningsprogram utgörs av rörelser och kraftmoment som återfinns i ett vanligt löpsteg men de är förstärka och till viss del överdrivna för att förbättra de olika delarna av ditt löpsteg. Löpskolningen kan med fördel köras i samband med mindre krävande löppass såsom lätt distans eller som uppvärmningsmoment till intervaller som på grund av tempot är mer teknisk krävande.

Är du sugen på att lära dig mer om löpskolning och förbättra din egen löpning. Boka en Personlig Tränare så får du tips och råd avBody Joys löpexperter. 

Vilken typ av löpare är du?

Sättet du löper på, den så kallade löpstilen, betyder mycket för din löpning. Löpstilen kan sänka farten och om den är helt felaktig kan du faktiskt råka ut för en överbelastningskada som kan bli långvarig. 

Träna grenspecifik styrketräning samt rörlighet. Och stärk upp bålen med hjälp av coreträning, förbättra balansen och spänst. Då kommer du att kunna löpa effektivare och minska risken för skador.

Klumpiga stilen

Kännetecken: Du tar långa och mycket tunga steg som gör att foten har lång kontakt med marken under varje löpsteg. En klumpig löpsteg är mycket vanlig bland tunga, oerfarna löpare. 

Sicksackstilen

Kännetecken: Du pendlar inåt med armarna framför överkroppen när du löper. Den kraftiga armpendlingen fortplantar sig till benen som börjar vridas inåt. 

Längdhoppstilen

Kännetecken: Man skulle kunna tro att det är bra att ta långa spänstiga steg. Men nej, det går åt mer tid och energi att hoppa uppåt istället för framåt. Och så belastas kroppen mycket mer. 

Bläckfiskstilen

Kännetecken: Du vevar med armarna som en väderkvarn ut till sidorna och benen rör sig åt var sitt håll. Bläckfisken är en vanlig stil bland nybörjare, men den kan också smyga sig in hos mer erfarna löpare i slutet av ett lopp då krafterna börjar ta slut. 

Spända stilen

Kännetecken: Axlarna åker upp mot öronen, huvudet är lätt framåtböjt och armarna ser ut som på en t-rex. oftast är det löpare med spända nackar och axlar, från tex kontorsarbete, som har en mycket spänd löpstil. 

Sittstilen

Kännetecken: I takt med att man blir utmattad, så sjunker höfterna längre ner och man hamnar i en sittande ställning när man löper. Sittstilen syns oftast hos långdistanslöpare, och har du någon gång sett ett maratonlopp så har du säkert noterat att många duktiga löpare har en sittande stil. En lösning till en effektivare, skadefri och bättre löpstil är att boka upp en av Body Joys Personliga Tränare. 

Varmt Välkomna till oss, nu löper vi linan ut!