Jul-YinYoga med meditation 16 dec

Yintomtarna Lollo och Jessica håller en fridfull yogakväll i Hamnen. Välkommen att sträcka ut, öppna upp och landa. Upptäck stillhet och andetaget. Hitta in i lugn och närvaro inför julen.

MÅNDAG 16 DECEMBER kl 19.30 - 21.30 HAMNEN
Boka som vanligt i appen.

19.30 - 20.30  Yinyoga
20.30 - ca 21.15Andetaget och Meditation 
21:15- 21.30  Mingel och Mys
Det är så lätt att när vi närmar oss julen att då hamna i någon dvala där träningen glöms bort mitt uppe i all julstök, julbord och alla julklappar som ska handlas. Oftast är det mycket som ska fixas med och sedan ska man ta hand om familj med mera. Fullt upp och då är det lätt att man prioriterar bort träningen och tänka att det där tar jag tag i under nästa år.

Därför borde jultomten yoga

Det finns forskning om allt, till och med för hur jultomten borde träna för att inte tappa balansen när han bär sin tunga säck med julklappar. Enligt folktron är jultomten är en godmodig, äldre man som lämnar julklappar till snälla barn på julafton. Men en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Gait and posture väcker oro för tomtens hälsa efter att de analyserat hans risk för att ramla under julhelgen. 

I USA är fall en ledande orsak till skador för personer över 65 år. Eftersom jultomten anses vara en bra bit över 65 år löper han risk att ramla under sin nattliga paketutdelning med sin tunga säck på ryggen. 

Hur har undersökningen gått till undrar du kanske? Jo, forskare har mätt balans och gång hos 17 män i 30-årsåldern medan de bar en säck som vägde vardera 20 kilo. Balansen och gången mättes både när de bar tomtedräkter och när de hade vanliga kläder. Under tiden de bar sina säckar fick de mentala utmaningar, som att stava tomterenarnas namn. Resultatet visade att när männen hade sina dräkter på sig och bar de tunga säckarna fick de instabil hållning och ojämn gång, två faktorer som indikerar en större risk för att ramla. När de dessutom skulle komma ihåg sina renars namn började de gå långsammare och höll inte en lika rak kurs. 

Så enligt studiens resultat lever jultomten ett riskfyllt liv när han, med säcken på ryggen, kollar av sin utdelningslista i farten för att se vilka barn som varit snälla eller stygga. 

Men, som tur är, finns det träning som tomten kan ta till för att bygga upp sin balans och styrka. Studien rekommenderar yoga och styrketräning, två träningsformer som bevisat förbättrar både balans, gång och förmågan att lyfta tungt. När balansen är bättre, gången stadigare och den tunga säcken är lättare att bära minskar risken för att plötsliga ramla. 

Undersökningar har dessutom visat att äldre som yogar får bättre balans och rörlighet och är mindre rädda för att ramla. Så låt oss hoppas att jultomten laddat upp inför julafton med att göra många marklyft och solhälsningar! 

Namaste och god jul!

Fler nyheter